Steget ut i intet

Felix Baumgartner har korsat Engelska kanalen i fritt fall och gjort basejumps från byggnader, broar och ned i grottor. Rädslan finns alltid där men viljan att lyckas är större.

[Fighter Magazine nr 2, 2007]

Knappt hade Malmös stolthet, skrytbygget Turning Torso, rest sig ur den sydskånska leran förrän den 190 meter höga byggnaden besegrades i dubbel bemärkelse. Strax före klockan sju på morgonen den 18 augusti 2006 tog österrikaren Felix Baumgartner klivet ur en helikopter och tog sikte på den gigantiska korkskruvens tak.
– Jag hade kollat in Turning Torso under flera månaders tid för att göra ett basejump. Miljön är grym och det är nära till stranden när det är dags att sticka. Men det var inte möjligt att nå taket inifrån, så vi hittade ett annat sätt, berättar en julfirande Felix Baumgartner, på väg någonstans i sin bil i hemstaden Salzburg.

Det första hoppet gick som planerat och han landade på den lilla takyta som fanns att tillgå. Sedan tog han steget ut över kanten, föll fritt i tre sekunder och löste ut sin andra fallskärm. En assistent med motorcykel tog honom till den väntande motorbåten för en flykt till Danmark i klassisk James Bond-stil.

Felix Baumgartner hade hoppat fallskärm sedan han var 16. Men för att ta sig in i de kretsar som sysslade med basejumping behövde han lära känna rätt personer. 1996 tog amerikanen Tracy Walker honom under sina vingar och lärde ut sportens hantverk.

1999 blev Baumgartner en stjärna i extremsportkretsar genom sitt hopp från Kristusstatyn i Rio de Janeiro, Brasilien. Sedan dess har han radat upp rekord och spektakulära stunts. Med vingar på ryggen blev han den förste att korsa Engelska kanalen i ett fritt fall och i Kroatien gjorde han ett basejump ned i en gigantisk grotta.

Felix Baumgartner samlar på hopp från kända landmärken som andra samlar frimärken. Men de lokala myndigheternas förtjusning över hans tilltag varierar. Som förberedelse för ett hopp från Petronas twin towers i Kuala Lumpur, Malaysia, gjorde Baumgartner först ett antal hopp från hotellet där han bodde. Och mycket riktigt kom polisen och knackade på mitt i natten och bad honom följa med. Den gången släpptes han dock ganska snart, efter att ha betalat sina böter.
– Den andra gången jag gripits var i Panama i samband med hoppet från Bridge of the Americas. Jag fick tillbringa fem dagar i fängelse. Och det är inget ställe man vill vara på. Men det var värt det.

Att planera ett hopp kan ta allt från en till sex månader. Ibland räcker det med att bara dyka upp och hoppa. Felix Baumgartner säger att han alltid är rädd.
– Man planerar och förbereder sig. Men det går inte att veta vad som kommer att hända. Sekunden innan jag tar steget över kanten är jag otroligt koncentrerad. Man har fortfarande möjligheten att vända om. Men jag vill så gärna nå det mål jag satt upp, så jag fortsätter framåt. Varje gång skärmen öppnar sig känner jag mig lycklig över att ha överlevt.

Baumgartner, 38 år, vill inte jämföra de olika hoppen. De är alla speciella, på olika vis. Men hoppen han gjort i storstäder sticker ut:
– Det är mycket trafik, mycket adrenalin. Och så måste man fly efteråt.

Nästa projekt är dock ytterligare ett basejump ned i en grotta, den här gången i Oman.
– Det är 105 meter. Vyn är helt fantastisk, säger Felix Baumgartner.

Han är nyss hemkommen från Los Angeles där han tillbringat tre månader med att ta licens för att flyga helikopter.
– Jag hade två drömmar när jag var liten. Att bli fallskärmshoppare och att bli helikopterförare. Nu har jag uppnått båda.

Fakta: Basejumping
Fallskärmshopp från fasta föremål har förekommit vid enstaka tillfällen sedan 1900-talets början. Men det var först efter 1978 som företeelsen uppmärksammades av en bredare allmänhet. Då filmade Carl Boenish de första hoppen från El Capitan, en klippformation i Yosemite valley, USA.

Det var också Boenish som myntade akronymen BASE, som står för Building, Antenna, Span, Earth. Sajten World BASE fatality list rapporterar om 13 dödsfall vid basejumping under 2006.

Lämna en kommentar